Luisterplezier
U als lezer van mijn blog bezoekt vast weleens een concert. U heeft een aankondiging gezien in de krant, de seizoensbrochure, op een affiche of per post of e-mail. U besluit om die datum te reserveren in uw agenda, vraagt eventueel een bekende om mee te gaan, reserveert tickets, regelt vervoer, maakt zich mooi, en dan gaat u er eens gemakkelijk voor zitten. U dompelt zich onder in hemelse klanken, leest mee in het programmaboekje en applaudisseert wanneer het gehoorde u bevallen is.
Misschien vindt u het ook wel teveel gedoe om een concert te bezoeken en beluistert u liever een CD, een radio- of televisie-uitzending, Youtube, of Spotify. Maar hoeveel werk zit er eigenlijk in een concert of opname? Desgevraagd weet de gemiddelde concertbezoeker wel te benoemen dat er gerepeteerd moet worden en dat er tamtam moet worden gemaakt om publiek te werven. En ja, als ze nog even verder nadenken komen ze nog op de kaartverkoop en het op- en afbouwen van het podium en de soundcheck.
Nu vraag ik u: heeft u enig idee wat een musicus of ensemble allemaal doet om uw luisterplezier mogelijk te maken?
De aanloop
Laat ik voor mijzelf spreken, dat wil zeggen dat het nu gaat over de voorbereidingen van een concert met oude vocale ensemblemuziek. En laat me gebruik maken van de metafoor van het maken van een sprong, waarin de fases aanloop, afzet en landing uiteindelijk resulteren in opstaan en verdergaan.
Het begint allemaal met een idee: een onderwerp of thema, een locatie, een dag van het jaar, een specifiek muziekstuk, een specifieke bezetting. Al deze dingen kunnen ingang zijn tot het ontwikkelen van een nieuw concertprogramma. Vaak hebben we veel meer ideeën dan nodig en moet er een keuze worden gemaakt welk idee verder uitgewerkt wordt.
De volgende stap in de aanloop is om zoveel mogelijk relevante informatie te verzamelen, die het idee verder uitdiept. Dat kan gaan om (muziek-)historische gegevens, paleografie, doelgroep typering, een nadere omschrijving van de gelegenheid en / of de locatie, noem maar op.
Tegelijkertijd wordt mogelijk geschikt repertoire bij het idee gezocht, bestudeerd en uitgeprobeerd. De bezetting van het ensemble wordt mede aan de hand hiervan gekozen en georganiseerd. Stukken die bij de beoogde bezetting passen en voldoende kwaliteit hebben worden muzikaal en tekstueel geanalyseerd en zo nodig getranscribeerd van - soms onleesbaar - handschrift naar moderne notatie. Er wordt een begin gemaakt met het vertalen van de zojuist ontcijferde teksten. Op basis van al deze gegevens, plus een inschatting van de duur van elk stuk, wordt een voorlopig programma vastgesteld.
Ondertussen moeten stappen worden gezet betreft de acquisitie, we willen immers met het programma op een podium komen te staan, dus er moet een wervende tekst worden geschreven, veel gemaild en gebeld worden. De aanloop is gemaakt.
De afzet
Het repeteren begint en muzikale keuzes worden gemaakt: wie zingt welke partij? Kan het stuk op toon worden uitgevoerd, of met het hoger of lager worden gezongen? Hoe moet de tekstplaatsing onder de noten of groepjes van noten en zijn er ficta (extra voortekens) nodig? Hoe is de aansluiting met andere stukken in het (voorlopige) programma? Wat kunnen en willen we uitdrukken met dit stuk? Kunnen we gebruik maken van gestiek of verschillende posities in de ruimte? Welke stukken moeten in het koor-boek komen en welke houden we in de hand of doen we uit het hoofd? Hoe is de balans tussen de stemmen en de verstaanbaarheid van de teksten? De muziek wordt nader getimed en het definitieve programma wordt vastgesteld. Het programmaboekje krijgt vorm en ieder voor zich studeert thuis niet alleen muzikaal, maar ook technisch aan programma en regie.
Maar we zijn er nog niet! In het onderhandelen met opdrachtgevers of locatiemanagers wordt gesproken over gage en / of huurprijs. Hoeveel gaan we verdienen met dit concert? Waar moet de factuur straks naartoe? Is het inclusief of exclusief BTW?
Met een uitvoering in zicht hangen weer nieuwe vragen in de lucht. Welke attributen hebben we nodig? Wat trekken we aan? Wat wordt de opstelling ten opzichte van elkaar en het publiek? En hoe past dat in de ruimte die we ter beschikking hebben? Wie doet de PR, de kaartverkoop, verwelkoming van het publiek, de concertregistratie? Is er genoeg wisselgeld in kas en hoe doen we het met de verkoop van onze CD’s en boeken? Is er een pauze en zo ja, waar in het programma dan? En hoe komen we op de concertlocatie en weer terug? De sprong is in beweging gezet, we kunnen niet meer terug.
De landing
Vanaf de avond voor het concert worden de dagelijkse beslommeringen aan de kant gezet, alle aandacht is er nu op gericht om alles voor het concert op zijn pootjes terecht te laten komen. De muziek nog een laatste keer technisch doornemen en dan vroeg naar bed. Ruim op tijd uit bed en je lichaam voorbereiden op een pittige dag. Alle benodigde spullen verzamelen en inpakken, lunch en water niet vergeten. Voor de zekerheid een treintje eerder pakken, want laat zijn zou de hele boel kunnen doen omvallen.
Zo snel mogelijk na aankomst moeten de reisperikelen naast je neer worden gelegd en de focus worden verlegd op de inhoud. Er volgen bewegingsoefeningen, stemoefeningen en een letterlijke doorloop van het programma. Hier en daar worden dingen aangepast voor een betere balans, opstelling of een beter gebruik van de akoestiek. We zijn nu pas echt geland op de locatie en trekken ons terug in de kleedkamers om ons om te kleden en op te maken.
Opstaan en verdergaan
Een concentratieoefening, “toy-toy-toy” en we gaan op! We nemen onze posities in en het concert begint. Nu is het genieten geblazen: genieten van het zingen met elkaar, luisterend naar de muziek die we zelf voortbrengen. Als het goed is, zijn we zo goed voorbereid dat alles als vanzelf gaat, mits we onze concentratie kunnen behouden, dus er is ook ruimte voor individuele beleving van onze rol in het geheel. Dat vind ik ook genieten.
We genieten ook van de reacties van het publiek, die op hun gezichten staan weergegeven. We staan in vol ornaat midden in het verhaal dat we te vertellen hebben, overtuigd van de samenhang en schoonheid ervan. Luistert u er maar eens goed naar, het is uw en onze moeite meer dan waard! En als u het goed vond: u mag ook applaudisseren en opstaan... en deze ervaring mee naar huis nemen.